Forum voor veganisme pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

veganisme.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven

Gepost door: redactie ()
Datum: 16 januari 2009 23:07

<font color="#2c902c"><b>28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven. (Maar dat wisten we al winking smiley )

</b>

1 Ananas

Ananas is rijk aan vitamine C en E en de mineralen kalium, magnesium en fosfor. Door de aminozuren tryptofaan en serotonine helpt ananas bij depressie ook om je stemming te verbeteren.

2 Abrikozen

Abrikozen zijn rijk aan mineralen, in het bijzonder magnesium, en vitaminen. Ze bevorderen de celvernieuwing en de aanmaak van bloed. Met hun hoge gehalte carotinoiden versterken ze de huid en het haar, de slijmvliezen en het zicht en beschermen ze tegen kanker. Bovendien voeren ze overtollig vocht af en ontlasten ze het hart.

3 Gedroogde pruimen

Gedroogde pruimen zijn een ideaal afvoermiddel, als er genoeg water bij gedronken wordt. Ze bevatten veel vitaminen, magnesium, zink, koper en kalium. Vitamine K en boor zijn belangrijk voor de vernieuwing van de beenderen.

4 Broccoli

Broccoli is zeer caloriearm, maar rijk aan vitaminen en mineraalstoffen. 100 gram levert zelfs meer als de aanbevolen dagdosis vitamine C. Beschermt tegen kanker en ziekten aan het hart en de bloedvaten.

5 Bramen

Bramen zijn rijk aan flavonoïden, die het afweersysteem versterken, de bloeddruk onde controle houden en beschermen tegen kanker. Bovendien wordt de bloedsomloop er beter van. Tip: deze vruchten moeten goed rijp zijn, dan bezitten ze het hoogste gehalte aan werkzame stoffen.

6 Tomaten

Tomaten beschutten tegen kanker en de aanwezigheid van lycopeen maakt spermacellen actief. Bovendien werken ze vochtafdrijvend, doen ze de bloeddruk dalen en verminderen ze het risico op kanker. Tip: snij de groene delen eruit, want daar zit een stof in die hoofdpijn en diarree kan veroorzaken.

7 Aardbeien

Aardbeien hebben na zwarte aalbessen het hoogste gehalte vitamine C bij het gekweekte fruit. Ze werken anti-bacterieel, beschermen tegen kanker en bevorderen de bloed- en celvernieuwing.

8 Vijgen

Vijgen kunnen vers of gedroogd gegeten worden. Ze versterken niet alleen het hart, maar neutraliseren ook overtollige maagzuren en helpen bij maagzuur en maagontstekingen.

9 Pompelmoes

Pompelmoezen helpen om af te vallen: ze zijn gekend als calorieën-killer. Ze drijven vocht af, ontgiften en bevorderen de afbouw van oude rode bloedcellen. Een middelgrote pompelmoes dekt al de dagbehoefte aan vitamine C en een derde van de dagbehoefte aan vitamine A.

10 Hazelnoten

Hazelnoten doen zoals de meeste notensoorten de cholesterolspiegel zakken. Ze bevatten 60 procent vet en 14 procent eiwit. Het vet van de hazelnoot bestaat voor 88 procent uit onverzadigde vetzuren en is daarom bijzonder waardevol, maar ook een kleine caloriebom. Tip: eet er dagelijks niet meer dan een handvol van.

11 Bosbessen

Bosbessen verhinderen ontstekingen in de mond, helpen bij maag-darmproblemen, werken afvoerend en beschermen de blaas. Bovendien zijn ze bloedreinigend, bevorderen ze de doorbloeding en beschermen ze de bloedvaten.

12 Frambozen

Frambozen zijn rijk aan mineraalstoffen, vooral magnesium en kalium, en beschermen de bloedvaten in de ogen. Bovendien voorkomen ze ontstekingen, laten ze het haar glanzen en maken ze de nagels sterk.

13 Aalbessen

Rode en zwarte aalbessen zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn waardevol om kanker te voorkomen, verhinderen het dichtslibben van de aders en gaan een te hoge bloeddruk tegen.

14 Wortels

Wortels halen met 11 milligram per 100 gram het beta-caroteenrecord. Ze bevorderen de regeneratie van ogen en oogzenuwen, maar beschermen ook de slijmvliezen en de huid. Bovendien zit er veel vocht en plantenolie in, wat tegen verstopping werkt.

15 Kikkererwten

Kikkererwten verzadigen en zijn dus bijzonder nuttig in een dieet. Ze zijn eiwitrijk en goed voor de bloedsuiker, de darmflora en de rode bloedcellen. Tip: eet er niet té veel van, want dan kan je er misselijk van worden of diarree van krijgen.

16 Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten onverzadigde vetzuren die positief op de bloeddruk werken. De olie in de pitten versterkt hart en bloedsomloop, zorgt voor sterke beenderen en beschermt tegen bloedend tandvlees en parodontose.

17 Knoflook

Knoflook beschermt tegen bacteriën, virussen en microben. Knoflook kan dus tegen wratten, huidschimmels en herpes gebruikt worden. Het heeft ook een immuunversterkende werking en en houdt de bloeddruk onder controle. Het remt de groei van verschillende tumorcellen en werkt ontspannend voor de bloedvaten.

18 Pompoen

Door hun grote kaliumgehalte zijn pompoenen goed voor de werking van nier en blaas. Pompoenen zijn rijk aan vitaminen die belangrijk zijn voor de ogen en voor de stofwisseling van huid en slijmvliezen. Pompoenpitolie is een van de waardevolste plantenvetten, omdat 80 procent ervan onverzadigde vetten zijn. Deze vetzuren zijn voor de opname van vitamine D en voor de opbouw van hormonen en celwanden onmisbaar.

19 Sesam

Sesam is door de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren een natuurlijke bloeddrukremmer. Bovendien werkt sesam tegen schadelijke stoffen in de darmen en verbetert het de kwaliteit van het darmslijmvlies.

20 Lijnzaad

De onverzadigde vetzuren in lijnzaad doen de cholesterolspiegel dalen. Bovendien beschermt lijnzaad de slijmvliezen van maag en darm. Tip: elke dag tot twee koffielepeltjes lijnzaad in yofu of muesli mengen.

21 Linzen

Linzen hebben een bijzonder groot gehalte aan plantaardig eiwit, zink, kalium, magnesium, fosfor en koper, wat de werking van spieren, de bloedreiniging en het immuunsusteem ondersteunt.

22 Amandelen

Amandelen hebben van alle noten het hoogste proteïnengehalte. Ze doen de cholesterolspiegel dalen en beschermen hart en bloedvaten. Ze verbeteren de doorbloeding en werken verzadigend.

23 Papaya

In de moderne geneeskunde staat papaya bekend als een middel tegen overgewicht, hoge bloeddruk, aderverkalking, verstopping, allergieën, infecties en hartproblemen. Papaya verbetert de stofwisseling en werkt sterk anti-depressief.

24 Quinoa

Quinoa – kleine zaadjes – leveren hoogwaardig eiwit dat dierlijk eiwit volledig kan vervangen. Bovendien dekt 100 gram de dagbehoefte van een volwassen man aan ijzer.

25 Spruiten

De powergroente van de winter is rijk aan kalium, ijzer en vitamine C en kan verkoudheden voorkomen. Spruitjes bevatten dubbel zoveel vitamine C als een gelijke hoeveelheid sinaasappels. Ze werken positief op de bloeddruk en de bloedreiniging.

26 Ongepelde rijst

Natuurrijst bevat tussen 6 en 8 procent eiwit, is goed voor de zenuwen en zorgt voor een goede vetstofwisseling. In bruine rijst zitten veel vitaminen, magnesium, ijzer en mangaan. Omdat bruine rijst geen gluten bevat is het een superalternatief voor mensen met een glutenallergie.

27 Rode biet

Rode biet helpt bij de opbouw van rode bloedcellen. Bovendien zit rode biet vol vitaminen, kalium, magnesium, fosfor, jodium, mangaan en koper. Daardoor versterkt deze groente het immuunsysteem en werkt ze antibacterieel.

28 Rodekool

Rode kool heeft een groot verzadigingseffect en werkt als een echte darmpoetser. Bovendien wordt er een kankerremmende werking aan toegeschreven.
Isis-veganisme</font>
______________________

bron: rawfood-nederland.nl


Onderwerp Geschreven door Gepost
  28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven
redactie 16/01/2009 23:07
 

Re: 28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven

Gezondheid 09/05/2009 19:43
 

Re: 28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven

rita wentink 13/03/2010 22:40
 

Re: 28 plantaardige levensmiddelen die bijdragen om gezond te blijven

rita wentink 13/03/2010 22:43
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - veganisme.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep